Hometalojen toksiineilla ja mikrobien rakenneosilla haitallinen yhteisvaikutus

9.3.2016

Yhteisvaikutus tuli esille jo hyvin pienillä toksiinien ja rakenneosien pitoisuuksilla.

Suomalaisissa kosteuden vaurioittamissa rakennuksissa yleisesti esiintyvien homeiden toksiinit ja homeiden ja bakteereiden rakenneosat voimistavat toistensa haitallisia vaikutuksia. Yhteisvaikutus tuli esille jo hyvin pienillä toksiinien ja rakenneosien pitoisuuksilla.

Yhteisvaikutus saattaa olla pitkään etsitty mekanismi, jolla toksiinit eli homeiden ja bakteereiden myrkylliset aineenvaihduntatuotteet vaikuttavat ihmiseen. Yksityiskohtaista vaikutusmekanismia, kuinka hometoksiinit aiheuttavat oireita, ei toistaiseksi tunneta.

- Perusteellista toksikologista, yhteisvaikutukset huomioon ottavaa tutkimusta tarvitaan, jotta voimme selvittää oireita aiheuttavat syy-seuraussuhteet ja arvioida paremmin kosteusvaurioiden riskit, sanoo tutkimusprofessori Hannu Komulainen THL:stä.

Kansainvälisessä, sisäilmasto-ongelmiin keskittyneessä Indoor Air -lehdessä julkaistun tutkimuksen ovat tehneet THL:n Terveydensuojeluosaston ja Itä-Suomen yliopiston Ympäristö- ja biotieteiden laitoksen ja SIB Labsin tutkijat.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus 8.3.2016

 

« Takaisin