Tupakkalain uudistus on oikeansuuntainen

3.3.2016

Hallituksen esitys tupakkalaista pyrkii saattamaan lainsäädäntömme hyvälle eurooppalaiselle tasolle. Esitys on oikeansuuntainen, mutta siinä on myös puutteita.

Uudistetussa tupakkalaissa kielletään tupakassa käytettävät tuoksut ja maut, kuten esimerkiksi vanilja ja mentoli. Lisäksi nikotiinipitoiset sähkösavukkeet siirtyvät saman sääntelyn piiriin muiden tupakkatuotteiden kanssa. Näillä toimilla pyritään suojelemaan erityisesti nuoria. Lain myötä myös parveketupakoinnin kieltäminen helpottuisi.

Esityksessä on myös puutteita. Kun perinteistä tupakkamainontaa on rajoitettu, muun muassa tupakka-askeista on tullut tärkeä mainontakanava. Esimerkiksi Australiassa tuotemerkittömät tupakka-askit otettiin käyttöön jo vuonna 2012. Samaan käytäntöön olisi siirryttävä myös Suomessa.

Hallituksen esityksessä ei myöskään puututa tupakointiin yksityisautossa lapsia kuljetettaessa. Nykyinen tupakkalaki suojelee aikuisia ravintoloissa ja työpaikoilla, mutta tupakoivien autoissa matkustavat lapset jäävät ilman turvaa.

- Pienessä tilassa tupakansavun pitoisuudet ovat todella suuret ja pienten lasten keuhkot ovat erityisen alttiita tupakansavun haitallisuudelle, joten tupakoinnin kieltäminen autossa lasten läsnä ollessa olisi perusteltua, sanoo Hengitysliiton terveysasiantuntija Maija Kolstela.

Parveketupakoinnin kieltäminen helpottuu

Tupakkalain toteutuessa hallituksen esityksen mukaisesti tupakointi voidaan kieltää parvekkeilla, jos siitä koituu naapureille savuhaittaa. Taloyhtiöt voisivat hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille, piha-alueille ja terasseille. Kieltäminen koskisi myös tilanteita, joissa savu leviää asunnosta toiseen rakenteiden kautta.

Nykyisin parveketupakoinnin kieltämisen perusteluksi vaaditaan kunnan terveydensuojeluviranomaisen aistinvarainen todentaminen. Jatkossa siis savun kulkeutuminen riittäisi kiellon määräämiseen, eikä aistinvaraista todentamista enää tarvittaisi.

Hallitus luovutti esityksen uudeksi tupakkalaiksi eduskunnalle 25. helmikuuta.

Lähteet: Suomen ASH, STM ja Helsingin Sanomat

 

« Takaisin