Kesäkuu 2020

10.6.2020
Lapsen tuhat ensimmäistä päivää ohjaavat terveyttä läpi elämän – nämä kolme tapaa tukevat vastasyntyneen suolistomikrobistoa

Ihmisen suolistossa on reilu kilo mikrobeja, kuten bakteereja, viruksia ja sieniä. Tuo pääasiallisesti bakteereista koostuva mikrobisto vaikuttaa suuresti esimerkiksi ruoansulatukseen ja puolustusjärjestelmään. Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin maanantaina, millainen rooli suolistobakteereilla on ihmisen terveyden kannalta.


10.6.2020
Voidaanko kansantaudit välttää tulevaisuudessa vastasyntyneen mikrobistoa muokkaamalla?

Mikrobiston koostumuksen on havaittu olevan yhteydessä kansanterveydellisesti merkittäviin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin sekä tiettyihin syöpiin. Lisääntynyt tutkimustieto vauvan mikrobiston tasapainon merkityksestä elämänmittaiselle terveydelle on saanut tutkijat toiveikkaaksi tulevaisuudesta, jossa sairauksien riskiä voitaisiin vähentää jo ennalta muokkaamalla vastasyntyneen mikrobistoa.


8.6.2020
Nosebon monet kasvot

Ihmisen havainnot sekä ympäristöstä että omasta itsestään ovat ennakkokäsitysten ohjaamia. Koettujen haittojen ja oireiden määrä liittyy siihen, mitä odotetaan. Ilmiötä kutsutaan nosebo- eli lumehaittavaikutukseksi, ja se on tunnettu lääketieteessä jo hyvin kauan.