Toukokuu 2020

27.5.2020
Maailman tupakaton päivä 31.5. – Tupakkatuotteiden ostoikäraja 20 vuoteen

Maailman tupakattoman päivän teemana on tänä vuonna nuorten suojelu tupakkayhtiöiden markkinoinnilta ja tupakoinnin aloittamiselta. Terveysjärjestö Suomen ASH pitää teemaa tärkeänä, sillä useimmat tupakoijat aloittavat alle 20-vuotiaana. Järjestö esittää ostoikärajan nostamisesta 20 ikävuoteen. Uuden mielipidekyselyn mukaan ehdotuksella on myös väestön tuki.


26.5.2020
Avoin kirje Suomen hallitukselle: Järjestöt ovat osa koronaratkaisua – niiden toimintaedellytykset turvattava

Koronakriisi on koetellut Suomea ja koko maailmaa ja sen vaikutukset tulevat näkymään pitkään. Pandemian aiheuttamat kriisit mittaavat yhteiskuntien kestävyyttä ja kykyä toimia vaikeissakin olosuhteissa yhteisen hyvän ja yksittäisten ihmisten hyvinvoinnin varmistamiseksi. Vahva ja dynaaminen kansalaisyhteiskunta luo ja ylläpitää vahvaa yhteenkuuluvuutta ja yhteisvastuuta silloinkin, kun yhteisen edun vuoksi joudumme tinkimään yksilöllisistä oikeuksistamme. Kansalaisjärjestöt tarjoavat kriisissä ja siitä selviämisessä toisaalta ihmisille mielekästä tekemistä, toisaalta yhteiskunnalle kriisikestävyyden kannalta olennaisia palveluita ja toimintoja.
Järjestöt ovat ja haluavat olla jatkossa vieläkin vahvemmin mukana rakentamassa ratkaisuja koronan tuomiin vaikeuksiin. Järjestöjen panos, kokemus ja osaaminen saadaan vieläkin paremmin käyttöön, kun niiden taloudelliset toimintaedellytykset turvataan ja niiden näkemyksiä kuullaan.


25.5.2020
Kestävä kaupunki panostaa viherympäristön terveysvaikutuksiin

Kaupunkien ja kuntien kestävää kehitystä vauhdittava Kestävä kaupunki -ohjelma käynnistää kahdeksan kokeilua. Kokeilut testaavat uudentyyppisiä ratkaisuja, joilla viherympäristön terveysvaikutuksia voidaan hyödyntää ja vahvistaa. Ohjelmassa on tekeillä myös opas, joka esittelee lähivihreän terveyshyötyjä.


15.5.2020
Yleinen mutta vaikeasti tunnistettava sairaus – Viisi faktaa lasten astmasta

Astma on lasten yleisin pitkäaikaissairaus. Sen tunnistaminen ei ole helppoa, sillä lapsen astma ei yleensä oireile tyypillisinä astmakohtauksina. Useimmilla lapsuusiän astma helpottaa iän myötä, mutta mitä muuta sairaudesta olisi hyvä tietää?


14.5.2020
Siitepölykausi ollut tähän mennessä heikko, vaikka se alkoi äärimmäisen aikaisin

Siitepölykausi alkoi tänä vuonna maan eteläosassa jo tammikuussa.


12.5.2020
Bakteeriopin professori neuvoo: Näin vankistat vastustuskykyäsi korona-aikana – "Sitä pidän nyt ykkösasiana"

Koronavirus iskee hyvin erilaisella voimalla sairastuttamiinsa ihmisiin. Turun yliopiston bakteeriopin professori neuvoo nyt, kuinka voit pitää omasta immuunikyvystäsi mahdollisimman hyvää huolta.


6.5.2020
Ruoka-allergisella on oikeus turvalliseen ruokailuun ja hyvään asiakaskokemukseen ravintolassa

Allergia-, iho- ja astmaliitto kampanjoi sen puolesta, että ruoka-allerginen voi olla tärkeä, mutta huomaamaton asiakas ravintolassa. Tieto tarjottavan ruuan kaikista aineosista tulee olla helposti saatavilla, ilman että allergikon tarvitsee tehdä ruokavaliostaan numeroa.


4.5.2020
Tupakointi raskauden aikana lisää lapsen astmariskiä aikuisena – Riski 1,5-kertainen

Raskautta suunnittelevia perheitä ja raskaana olevia äitejä tulisi kannustaa lopettamaan tupakointi.