Tammikuu 2020

28.1.2020
Tutkija toivoo loppua taistelulle mikrobeja vastaan – kiista pesuaineista kiihtyy, mutta kemikaalicocktailin syy voi olla meissä kaikissa

Sisäilmaongelmat ovat yksi syy etsiä uusia vaihtoehtoja perinteisille pesuaineille. Liika hygieenisyys voi jopa suosia homeiden kasvua.


15.1.2020
Liikenteen ja katupölyn vaikutuksia hengitysilmaan mitataan uusissa kohteissa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY selvittää uusissa kohteissa erityisesti vilkkaan liikenteen vaikutusta ilmanlaatuun. Tänä vuonna mittausasemat on siirretty Vantaalle Kehä III:n varrelle Varistoon ja Espooseen Otaniemeen Kehä I:n lähelle.


10.1.2020
Tautikirjon tarkentuminen vie kohti atooppisen ekseeman täsmähoitoja

Atooppinen ekseema on monimuotoinen sairaus, jonka ilmiasu vaihtelee potilaan iän, etnisen taustan, taudin kroonisuuden, IgE-tasojen ja ihon läpäisyestegeenien mutaatioiden mukaan (1,2). Endotyypillä tarkoitetaan fenotyypin taustalla olevia molekyylitason mekanismeja. Endotyyppien täsmentyessä myös täsmälääketiede lähestyy. Ensimmäinen biologinen lääke atooppisen ekseeman hoitoon, dupilumabi, on käytössä, ja useita muita patogeneesissä keskeisiä signalointireittejä estäviä lääkkeitä on faasien II ja III tutkimuksissa (1,3).