Huhtikuu 2019

25.4.2019
Kansallinen sisäilma ja terveys -ohjelma 2018-2028 tukee terveydenhuoltoa

Sodan jälkeen noin 60 % suomalaisista sai elantonsa maa- ja metsätaloudesta, nyt alle 5 %. On sanottu, että olemme viimeinen eurooppalainen kansa, joka tuli metsästä ulos. Kaupunkeihin on muutettu kiihtyvällä vauhdilla - ja ulkoa sisään. Maata on paitsi jälleenrakennettu myös nimenomaan uudisrakennettu. Monilla on kuitenkin säilynyt yhteys juuriin. Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä ja lukematon määrä vanhemmilta tai isovanhemmilta jääneitä taloja ja torppia. Vapaa-ajan rakennusten sisäilmasta ei juuri valiteta. Henkilökohtaiset tunnesiteet, omaisuusarvot ja ulkona vietetty aika vaikuttavat.


21.4.2019
Otetaanko allergiat todesta?

Vaikka oireita olisi, allergioita ei testata automaattisesti. Teisteissäkään ei ehkä näy mitään.


21.4.2019
Koivun siitepölykausi on alkamassa – kukinnasta odotetaan tavallista runsaampaa

Suomeen kulkeutuu etelämpää koivun siitepölyä.


18.4.2019
Tulehdukselliset suolistosairaudet jo lähes kansantauti

Tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD), joihin myös haavainen paksusuolitulehdus kuuluu, ovat Suomessa jo lähes kansantauti. Lääkeyhtiö Pfizer ja potilasjärjestö Crohn ja Colitis ry ovat selvittäneet sairauden vaikutuksia sairastuneiden elämään Suomessa toteutetulla kyselytutkimuksella. Tulokset kertovat, että haavainen paksusuolitulehdus vaikuttaa monen sairastavan elämään enemmän kuin yleisesti kuvitellaan. Yli 80 prosenttia vastaajista kokee sairauden henkisesti raskaaksi, ja uupumus, toivottomuus ja häpeä ovat yleisiä tuntemuksia.


15.4.2019
Tutkimus: Autojen päästöt aiheuttavat joka päivä astman 11 000 lapselle

Länsi-Euroopassa 17 prosenttia uusista astmatapauksista johtuu liikenteen päästöistä.


15.4.2019
Luuletko olevasi allerginen pölylle? Asiantuntijat tyrmäävät oletuksen: "Yleisnimike jollekin epämääräiselle"

Pölyallergiaa ei ole olemassa. Allergiset oireet ovat todennäköisesti seurausta pölyyn sitoutuneista allergeeneistä, kuten siitepölystä tai eläinten hilseestä.


12.4.2019
Epäselvät ruoka-ainemerkinnät voivat aiheuttaa jopa hengenlähdön – Allergialiitto haluaa merkinnöille EU:n laajuisen yhteneväisyyden

Siitepölyallergia on yleisin ruoka-allergioiden aiheuttaja aikuisilla.


12.4.2019
Uudistunut kosmetiikan Allergiaportaali, kosmetiikka-allergia.fi, on avattu!

Kutinaa, punoitusta ja ihottumaa kosmetiikan käytön yhteydessä? Kuulostaako tutulta? Jos vastasit kyllä, saattaa kyse olla ihokosketusallergiasta jollekin kosmetiikan aineosalle. Allergiaa kosmetiikan aineosille voidaan selvittää lääkärin määräämillä epikutaani- eli lapputesteillä. Jos allergia todetaan, tulee allergiaa aiheuttavia kosmetiikan ainesosia jatkossa välttää.


5.4.2019
Suomen ainoassa allergiapäiväkodissa lelut pestään usein ja omia syötäviä ei tuoda edes retkipäivinä – "Aika lailla kuitenkin peruspäiväkotiarkea"

Kun kevätallergiat rehottavat, päiväkoti Histamiinissa ollaan tarkkoja siisteydestä.


5.4.2019
Allergian kanssa ei tarvitse kärvistellä

Oma yliherkkyys kannattaa tutkituttaa lääkärillä.