Toukokuu 2018

29.5.2018
Uusi tabletti koivun, lepän ja pähkinäpensaan siitepölyallergian siedätyshoitoon – uusia lupaavia tutkimustuloksia esiteltiin eurooppalaisessa allergiakongressissa

Lääkeyhtiö ALK:n puutabletin (koivun, lepän ja pähkinäpensaan siedätyshoitoon tarkoitetun tablettihoidon) kliiniset vaikutukset ovat lupaavimpien allergiarokotteita koskevien tutkimustuloksien joukossa. Alun perin koivun siitepölyallergian siedätyshoitoon tarkoitetun tabletin on osoitettu olevan tehokas myös monien muiden puiden siitepölyn, kuten lepän ja pähkinäpensaan, aiheuttaman allergian hoitoon. Johtavat allergiatutkijat esittelivät tuloksia vaiheen III tutkimuksesta meneillään olevassa EAACI-kongressissa (Euroopan Academy of Allergy and Clinical Immunology) Münchenissä, Saksassa ensimmäistä kertaa eilen sunnuntaina.


28.5.2018
Väitös: Atooppinen ihottuma on alihoidettu kansantauti, joka voi lisätä masennuksen ja tarkkaavaisuushäiriöiden riskiä – ”Sairaus on Suomessa yleisempi kuin melkein missään muualla”

”Alihoidon taustalla voi olla muun muassa yleistynyt trendi jossa vältetään lääkkeitä ja pyritään hoitamaan iho-oireita esimerkiksi ruokavaliolla”, arvioi väitöstutkija Ville Kiiski.


28.5.2018
Tutkimus: Opettajien oireiluun kosteusvauriokohteissa ei liity mitattavia biologisia muutoksia

Helsingin yliopiston, Työterveyslaitoksen ja THL:n tutkimuksessa hyödynnettiin systeemibiologian menetelmiä rakennusten kosteusvaurioiden ja hengitystieoireiden yhteyden selvittämiseksi.


21.5.2018
Vaarallisten jättiputkien riivaama Kouvola keksi uuden aseen kasvin nitistämiseksi – muovi vaihtuu hamppuun

Hampun teho on vielä arvoitus.


21.5.2018
Lämmin kevät voi puhkaista allergian myös aikuiselle – hoitamaton nuha altistaa myös astmalle

Siitepölyallergia saattaa puhjeta yllättäen aikuisillekin, vaikka ei olisi kärsinyt oireista nuorempana. Vaara on olemassa varsinkin tämän kevään kaltaisina vuosina, jolloin siitepölyä on ilmassa erittäin runsaasti.


21.5.2018
Koivun siitepölykausi on harvinaisen vaikea – parin viikon aikana on nähty kaikki mahdolliset allergian aiheuttamat vaivat, sanoo lääkäri

Allergikoilla on nyt kaikki konstit käytössä. Oireita ovat saaneet sellaisetkin, joilla niitä ei ole ollut vuosiin.


14.5.2018
Tutkimus: Vauvojen kosteuspyyhkeet osallisia lapsuusajan ruoka-allergioihin

Uuden tutkimuksen perusteella vauvan kakkapyllyn puhdistaminen kosteuspyyhkeillä voi herkistää ihon kemikaaleille ja nostaa lapsuudessa kehittyvien ruoka-allergioiden riskiä.


14.5.2018
Lämpö ryöpsäyttää siitepölyn vauhdilla pohjoiseen – etelässäkin koivuallergikkojen pärskiminen jatkuu

Koivun siitepöly kiusaa allergikkoja pohjoisessa poikkeuksellisen varhain.


9.5.2018
Koivun siitepölyä on tänä keväänä tavallista enemmän – Lääkäri ei ymmärrä, miksi monet sinnittelevät liian vähällä hoidolla

Lääkkeen tehon kannalta ei ole väliä, onko allergialääke apteekista ilman reseptiä hankittu itsehoitolääke vai reseptilääke. Jos allergialääkkeitä joutuu syömään pitkään, tulee resepti edullisemmaksi.


8.5.2018
Siitepöly voi viedä työkyvyn - Ruotsissa kustannukset vuosittain jopa 500 miljoonaa euroa

Siitepölylle herkät ihmiset nukkuvat nyt huonommin. Heidän keskittymisensä ja tuottavuutensa voivat laskea. Mojovan laskun maksavat yritykset ja yhteiskunta.