Huhtikuu 2017

27.4.2017
Astmariskiä voi ennustaa jo ensimmäisen elinvuoden aikana

Pikkulapsen ensimmäinen uloshengitysvaikeus voi ennustaa astman puhkeamisen riskiä kouluiässä, selviää Turun yliopistossa tarkistettavasta väitöstutkimuksesta.


27.4.2017
Maailman astmapäivä 2.5.2017: Hengästyminen on hyväksi

Liikkuminen kannattaa aina, eikä astma ole este liikunnalle. Päinvastoin sairaus pysyy paremmin hallinnassa, kun peruskunto kohenee. Allergia- ja astmaliiton mukaan hengästyminen on hyväksi ja eri asia kuin hengenahdistus.


21.4.2017
Ammatista johtuva astma sairastuttaa erityisesti maatalousyrittäjiä

Työperäisiä astmoja aiheuttavat muun muassa eläinten epiteeli- eli pintakudos ja eritteet sekä jauhot, viljat, homeet ja kemikaalit.


13.4.2017
Suomalaisprofessoreilta voimakas kannanotto - pieneläinpihoja ja luontoa kaupunkiin!

Suomalaiset terveyden alan professorit muistuttavat, että kaupungissa asuminen on lisännyt monien tautien riskiä. Professorit toteavat, että terveyttä voidaan tukea edistämällä ihmisten yhteyttä luontoon. Heidän mukaansa luonnon terveyttä suojaavia mekanismeja on tähän mennessä painotettu liian vähän. Pienetkin asiat ovat merkityksellisiä: kaupungeissa voitaisiin lisätä kaupunkiviljelyä ja luontopäiväkoteja.


5.4.2017
Onko somen ”vaihtoehtoinen totuus” jopa jarru ympäristöyliherkkien toipumiselle?

Sosiaalisen median ”homepakolaisryhmät” vahvistavat uskomusta altistumisen vaarallisuudesta ja näin jopa ylläpitävät sairauskäyttäytymistä yksilö- ja ryhmätasolla. Lääkärilehden mukaan toipumisen edellytys olisi, että potilas on valmis pohtimaan myös vaihtoehtoisia selitysmalleja oireilleen.


5.4.2017
Hyviä uutisia koivuallergikoille – vastaavaa ei ole tapahtunut liki 40 vuoteen

Luonnonvarakeskus (Luke) ennustaa koivun kukinnasta heikohkoa koko maahan jo kolmatta vuotta peräkkäin. Luken mukaan lähes 40-vuotisen norkkoseurannan aikana vastaavaa ei ole havaittu.


5.4.2017
WWF ja Allergia- ja astmaliitto: Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen sote-uudistuksen puuttuva pala

Luonnon monimuotoisuus on vähentynyt Suomessa huolestuttavasti. Suomen eliölajeista yli 2 200 ja luontotyypeistä yli puolet on arvioitu uhanalaisiksi. Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on tärkeää paitsi luonnon itseisarvon myös kansanterveyden takia, sillä monimuotoisen luonnon tarjoamat terveysvaikutukset ovat kiistattomat.