Tammikuu 2017

24.1.2017
Valohoito talvella vähentää psoriaatikon iho-oireita

Talviaikainen valohoito parantaa psoriaatikon ja atoopikon iho-oireita ja suurentaa elimistön D-vitamiinipitoisuuksia, selviää lääketieteen lisensiaatti Toni Karppisen väitöstutkimuksesta.


24.1.2017
Mikrobiologian professori: Probiootteja kannattaisi antaa pikkuvauvoille

Probioottien tehosta on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta vasta vähän tieteellistä näyttöä. Vastasyntyneelle annettu probioottiseos voi kuitenkin suojata lasta allergialta tai jopa diabetekseltä, arvioi mikrobiologian professori Per Saris.


24.1.2017
Espoolaiselle biolääketiedeyritykselle lähes 2 miljoonan euron rahoitus allergiarokotteen kehitystyöhön

Uudenlaista, immunoterapeuttista allergian hoitomuotoa – ns. allergiarokotetta – kehittävä Desentum on saanut merkittävän pääomasijoituksen. Ensivaiheessa Desentum tähtää koivun siitepölyallergian tehokkaaseen ja turvalliseen hoitoon.


19.1.2017
Noin 1500 lääkettä halpeni vuodenvaihteen jälkeen – isoimmat hinnanlaskut ovat jopa satoja euroja

Hinnanlasku ei osu erityisesti mihinkään tiettyyn lääkeryhmään. Paljon lääkkeitä käyttävien kulut pienenevät, sillä lääkkeiden hinnat ovat vuodenvaihteen jälkeen laskeneet merkittävästi.


19.1.2017
Allergia- ja astmaliitto: Vinkit astmaatikon talviliikuntaan

Moni astmaa sairastava arastelee talviliikuntaa astmaoireiden pelossa. Allergia- ja astmaliitto painottaa, että astmaatikot voivat nauttia talvesta siinä missä muutkin, kunhan oireet ovat hallinnassa.


12.1.2017
Uusi lääke lupaa helpotusta vaikeaan atooppiseen ihottumaan

Hankalan atooppisen ihottuman hoitoon on tulossa lähivuosina useita uusia lääkkeitä, jotka vaikuttavat spesifisesti tulehdukseen ja kutinaan.


11.1.2017
Fimea arvioi seuraavaksi astmalääke mepolitsumabin

Fimea arvioi injektoitavan astmalääke mepolitsumabin hoidollisia ja taloudellisia vaikutuksia vaikean eosinofiilisen astman hoidossa.


11.1.2017
Tutkimus: Äidin raskaudenaikainen närästyslääkitys saattaa lisätä lapsen astmariskiä

Lapset, joiden äidille lääkäri oli kirjoittanut odotusaikana vatsahapon eritystä estävää lääkettä, olivat muita todennäköisemmin käyneet lääkärissä astman takia.


11.1.2017
Uniapnean CPAP-hoito parantaa astman tasapainoa

Mitä vaikeampi astma ja uniapnea, sitä parempi on hoitotulos.


5.1.2017
Opinnäytetyö: Atooppinen ekseema – koulutus hoitomenetelmistä

Tuulia Kukkosen toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä kehitysvammahuollon asumisyksikön henkilökunnan tietämystä atooppisesta ekseemasta ja sen hoidosta.