Syyskuu 2016

28.9.2016
Uusi Käypä hoito -suositus yhdenmukaistaa kosteusvaurioista oireilevien hoitoa

Kosteus- ja homevauriot ovat tärkeä ympäristöterveydellinen ongelma Suomessa. Lähes joka kymmenennessä kodissa ja vielä useammassa koulussa ja päiväkodissa on merkittäviä kosteusvaurioita. Uusi Käypä hoito -suositus antaa terveydenhuollon ammattilaisille tutkimukseen perustuvia työkaluja ja yhtenäiset ohjeet kosteusvauriosta oireilevan potilaan hoitoon.


26.9.2016
Syksy on oikea aika aloittaa siedätyshoito

Ensi kevään siitepölykausi on vielä kaukana ja edellisestäkin alkavat jo muistot hiipua, mutta syksyn tullen on paras aika aloittaa siedätyshoito, muistuttaa lastentautien ja allergologian erikoislääkäri Erkka Valovirta.


22.9.2016
Kananmunan ja pähkinöiden syöttämistä ei kannata lykätä – ehkäisee lasten allergioita

Varhain vauvaiässä aloitettu kananmunan ja pähkinöiden syöttäminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan ehkäistä ruoka-aineallergioiden kehittymistä. Havainto tukee nykyisiä ruoka-aineallergian hoitosuosituksia.


22.9.2016
Atooppinen ihottuma: ekseeman hoitosuositus päivitettiin

Atooppisesta ekseemasta eli atooppisesta ihottumasta on ilmestynyt päivitetty Käypä hoito -suositus, jossa painotetaan potilasohjausta ja annetaan terveydenhuollon ammattilaisille työkaluja ohjauksen toteuttamiseen. Suositukseen on liitetty selkeät ohjeet ohjatusta omahoidosta sekä aikuisille että lapsille.


22.9.2016
THL: Tupakoinnista koituu Suomelle 1,5 miljardin menot vuosittain

THL:n laskelmien mukaan tupakka aiheuttaa isommat menot kuin alkoholi. Se lisää sairauksia ja kuolemia sekä hoidon tarvetta ja poissaoloja töistä. Tupakoinnin vähentäminen taas lisää tuottavuutta työpaikoilla.


20.9.2016
D-vitamiinilisät saattavat vähentää pahoja astmakohtauksia

D-vitamiinilisiä syövät astmaatikot näyttäisivät säästyvän pahoilta astmakohtauksilta jonkin verran todennäköisemmin kuin muut potilaat. Vielä on epäselvää koskeeko tämä kaikkia astmaatikkoja vai ainoastaan potilaita, joiden D-vitamiinitasot ovat liian alhaiset.


19.9.2016
Onko hirvikärpänen vaarallinen?

Alkusyksystä moni metsässä kulkija törmää hirvikärpäseen. Onko se vaarallinen ja miten siltä voi suojautua?


5.9.2016
Allergia voi yllättää: hengenvaarallinen reaktio saattaa iskeä puolessa tunnissa

Tyypillisimpiä anafylaksian aiheuttavia ruoka-aineita aikuisilla ovat pähkinät ja viljat.