Huhtikuu 2016

19.4.2016
Suomalaistutkija: Luonnossa oleskelu vähentää lapsen allergiariskiä

Tutkija Jari Lyyrimäki rohkaisee ihmisiä liikkumaan luonnossa. Siitä seuraa monia terveysvaikutuksia.


14.4.2016
Ilmansaasteista vuosittain yli tuhat ennenaikaista kuolemaa Suomessa

Ilmansaasteiden arvioidaan aiheuttavan vuosittain Suomessa noin 1 600 ennenaikaista kuolemantapausta. Valtaosa ilmansaasteiden kielteisistä terveysvaikutuksista on peräisin haitallisia aineita sisältävistä hiukkasista tai typen oksideista. Hiukkaset kulkeutuvat ilman mukana hengitysteihin ja aiheuttavat muun muassa muutoksia keuhkoissa, kertoo 13. huhtikuuta julkaistu Ilmansaasteiden terveysvaikutukset -raportti.


8.4.2016
Sektiolla syntyneiden terveysriskejä halutaan pienentää sivelemällä vauvaan äidin vaginan bakteereja

Arvostetussa British Medical Journalissa on virinnyt keskustelu siitä, miten synnytyslääkäreiden pitäisi suhtautua asiakkaidensa toiveisiin vaginaalisesta pyyhinnästä. Kyseessä on tekniikka, jolla koetetaan istuttaa äidin synnytyskanavan bakteeristo keisarileikkauksella syntyneelle vauvalle.


5.4.2016
Perhe mukana lasten allergiatutkimuksessa: "Vieraista koirista melkein vääjäämättä tulee jotain"

Koiraa ja muita karvaisia lemmikkejä on pitkään pidetty lasten allergioiden aiheuttajina. Turun yliopiston Lapsi-koira -allergiatutkimus tietää, että mikrobit siirtyvät koirasta lapseen läheisessä kontaktissa, kun asutaan saman katon alla. Varhainen altistuminen lemmikkien ja erityisesti koiran mikrobeille voi vähentää lapsilla astma- ja allergiariskiä.


5.4.2016
Tupakointi kannattaa lopettaa kuin seinään

Paras tapa päästä eroon tupakoinnista on lopettaa se äkillisesti kuin seinään, kerrotaan uudessa brittitutkimuksessa. Tutkimuksesta uutisoi BBC.


1.4.2016
Siitepölykausi alkaa, oletko valmis?

Kevään edetessä useat lehdet ovat kirjoitelleet odotettavissa olevasta siitepölykaudesta. Miten uutisoinnin näkee Tari Haahtela, allergologian emeritusprofessori?