Tammikuu 2015

29.1.2015
Valtakunnallinen päiväkotitutkimus valmistunut: Lapset viihtyvät luonnossa, ongelmana sinne pääsy

Luonto lähelle ja terveydeksi! Kysely Suomen päiväkodeille on valmistunut. Tulosten mukaan metsään tai muuhun luonnonympäristöön siirtyminen arvioitiin tutkimuksessa yleensä helpoiksi, mutta joka kolmannessa päiväkodissa siirtymistä vaikeutti tarvittavan henkilöstön riittämättömyys tai kielteiset asenteet. Kyselyyn osallistui lähes 800 päiväkotia.


29.1.2015
Koulutunteja viedään luontoon

Luontopäiväkotien suosio kasvaa ja nyt myös koulutunteja viedään luonnon keskelle. Akatemiaprofessori Ilkka Hanski kertoi tutkimushankkeista YLE:n aamu-TV:ssä aiheesta 28.1.2015.


26.1.2015
Painohuolet saattavat vaikeuttaa tupakoinnista luopumista

Huoli painon noususta saa tupakoijan epäilemään tahdonvoimaansa tupakoinnin lopettamisen suhteen. Tupakoinnin lopettamisessa henkilön luottamus omaan onnistumiseensa – pystyvyyden tunne – on tärkeä; mitä vahvemmin ihminen uskoo onnistuvansa luopumaan tupakoinnista, sitä varmemmin hän siinä myös onnistuu.


21.1.2015
Valtakunnalliset astma- ja allergiapäivät Helsingissä 22.-23.1.2015

XI Valtakunnalliset astma- ja allergiapäivät pidetään Biomedicumissa.
Tapahtuman järjestää Filha ry yhdessä Suomen Allergologi- ja immunologiyhdistyksen ja Suomen Lastenlääkärien allergiayhdistyksen kanssa. Kansallista allergiaohjelmaa esitellään 22.1.


19.1.2015
Haluatko lammaspaimeneksi? Haku käynnissä!

Lammaspaimenia haetaan Kolin, Isojärven ja Pyhä-Häkin kansallispuistojen sekä Närängän luonnonmetsän ja Hiidenmaan perinnetilan upeisiin maisemiin huolehtimaan lampaiden päivittäisistä tarpeista. Kesällä 2015 tarjolla on jo kuusi erilaista lammaspaimenkohdetta.


14.1.2015
Vauvan lisäruoan aloittamisen viivästyksellä ei vaikutusta allergioihin

Lisäruoan aloittamisen viivästyksellä ei ole vaikutusta siihen, tuleeko vauvasta myöhemmin allerginen vai ei.9.1.2015
Lapset ulos liikkumaan allergioiden ehkäisemiseksi

Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja luontokontaktien väheneminen osana muita elintapojen muutoksia lisäävät lasten allergioita, astmaa ja muita tulehdusperäisiä sairauksia etenkin rakennetuissa kaupunkiympäristöissä. -Ajaudumme kansanterveydelliseen ja -taloudelliseen umpikujaan, jos tätä tikittävää aikapommia ei saada purettua, painottaa akatemiaprofessori Ilkka Hanski Helsingin yliopistosta.


8.1.2015
Kaupungissa asuvien immuunijärjestelmää halutaan parantaa

Uusi suomalaisvetoinen hanke pyrkii etsimään allergioihin ja muihin immuunipuolustuksen ongelmiin ratkaisuja niin lääketieteen kuin kaupunkisuunnittelunkin keinoin.


8.1.2015
Yläkoulussa kannattaa panostaa tupakoinnin ehkäisyyn

Alaikäisten tupakointia voidaan vähentää puuttumalla järjestelmällisesti yläkouluikäisten tupakkakokeiluihin ja tukemalla varhaista lopettamista. Tupakkaan ja tupakankaltaisiin tuotteisiin tutustutaan Suomessa tyypillisesti yläkouluiässä. Moni yläkouluikäinen tupakoija osoittaa jo merkkejä riippuvuudesta. Harva saa kuitenkaan kouluterveydenhuollosta kehotuksen tupakoinnin lopettamiseen.


2.1.2015
Tupakointi kallistui vuodenvaihteessa

Vuodenvaihde vaikutti tupakan verotukseen. Tupakointi on nyt ennätyksellisen kallista.