Töissä terveenä -nettisivut helpottavat allergisen nuoren uravalintaa

18.8.2015

Joka neljännellä nuorella on astma tai jokin muu allerginen sairaus. Allerginen nuori tarvitsee luotettavaa tietoa ammattien terveysriskeistä uravalintoja tehdessään. Uudelle Töissä terveenä -sivustolle on koottu tiedot yli 50 ammatin astma- ja allergiariskeistä sekä siitä, miten ongelmia voidaan ehkäistä.

Sivusto on tarkoitettu koulutusta ja ammattia valitseville nuorille, opinto-ohjaajille, ammatinvalinnanohjaajille, kouluterveydenhoitajille ja vanhemmille.

 ─ Monessa työssä joutuu kosketuksiin käryjen ja pölyjen kanssa, jotka saattavat pahentaa astmaa, kertoo keuhkosairauksien erikoislääkäri Irmeli Lindström Työterveyslaitokselta.

Tällaisia ammatteja ovat esimerkiksi kampaaja, kokki, leipuri, hitsaaja, eläintenhoitaja ja rakennusmies.

─ Riskejä voi vähentää noudattamalla hyviä työtapoja, käyttämällä hengityksensuojaimia sekä hoitamalla huolellisesti astmaa, kertoo Lindström.

─ Työmarkkinat kehittyvät koko ajan, joten tällä hetkellä riskialtis työ saattaa olla turvallisempi tulevaisuudessa. Ikävintä on, jos nuoren opinnot ja ura keskeytyvät väärän ammatinvalinnan vuoksi.

Jos nuorella on useita ammattivaihtoehtoja, hän voi miettiä sairauksien kannalta parasta alaa. Sivustolle onkin koottu pitkä lista myös allergikoille turvallisista ammateista. Tällaisia ovat esimerkiksi kaupan alan työt ja toimistotyöt.


Testaa, oletko yksi neljästä

Noin yhdellä neljästä nuoresta on astma, atooppinen ihottuma tai allergioita. Sivustolla on lyhyt testi, jolla ammatinvalintaa tekevää voi selvittää, voiko astma tai ihottuma olla hänelle ongelma joissain ammateissa. Testin tuloksen voi jakaa Facebookissa tai Twitterissä.


Alan asiantuntijoiden yhteistyön tulos

Työterveyslaitos on laatinut sivuston yhteistyössä Kansallisen allergiaohjelman, Allergia- ja astmaliiton, Hengitysliiton ja Iholiiton kanssa ja se pohjautuu ruotsalaiseen Jobba Frisk -sivustoon (www.jobbafrisk.se). Sivustolla olevat valokuvat on kuvattu Vantaan Peltolan yläasteella.


Tästä linkistä pääset sivustolle:

Töissä terveenä - allergia, ihottuma, astma ja ammatinvalinta


Lähde: Työterveyslaitoksen tiedote 18.8.2015

 

« Takaisin