Pähkinän maistelu vauvana pienentää merkittävästi allergiariskiä

24.2.2015

Lapsen riski saada pähkinäallergia vähenee jopa 80 prosenttia, jos lapsi saa jo varhain syödä pähkinää sisältäviä ruokia.

Brittitutkimukseen osallistui 628 lasta, jotka olivat 4–11 kuukauden ikäisiä. He kuuluivat pähkinäallergian riskiryhmään, sillä he kärsivät vakavasta ihottumasta, kanamuna-allergiasta tai molemmista. Osa heistä sai positiivisen tuloksen myös kokeen aluksi tehdyssä pähkinäallergiaa mittaavassa ihotestissä.

Lapset jaettiin kahteen ryhmään, joista toista kehotettiin syömään säännöllisesti pähkinää viisivuotiaiksi asti. Ryhmä sai syödäkseen pähkinävoista ja maissista valmistettuja Bamba-nimisiä naksuja.

Toista ryhmää kehotettiin välttämään pähkinää viisivuotiaaksi asti.

Tutkimusjakson päätteeksi 13,7 prosenttia pähkinää vältelleistä terveistä lapsista oli saanut allergian. Pähkinää käyttäneessä ryhmässä sairastui vain 1,9 prosenttia.

Pähkinän syöminen vähensi allergiaa myös niiden lasten joukossa, joiden ihotesti näytti allergiaa jo kokeen alussa. 10,6 prosenttia pähkinää syöneistä lapsista oli allergisia kokeen päättyessä. Pähkinää vältelleistä allergikoista 35,3 prosenttia oli yhä allergisia kokeen lopuksi.

Tutkijoiden mukaan lasten varhainen altistaminen pähkinöille vähentää allergiaa merkittävästi niillä lapsilla, joiden sairastumisriski on suuri. Tutkimuksen tulokset julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Pähkinäallergia yleistyy vauhdilla länsimaissa. Allergikkojen määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa, ja myös Afrikassa ja Aasiassa allergia on aiempaa tavallisempi.

Pähkinäallergian seuraukset voivat olla kohtalokkaat, sillä se on suurin anafylaksian ja allergiasta johtuvien kuolemien syy. Pähkinäallergia on myös huomattava psykososiaalinen ja taloudellinen taakka lasten vanhemmille, tutkimuksessa todetaan.

Suomalaisissa imeväisikäisten ravitsemussuosituksissa ei ole tähän saakka suositeltu pähkinää. Vuonna 2004 laadituissa suosituksissa varoitetaan pähkinän hometoksiineista ja joutumisesta hengitysteihin.

Uudet suositukset julkaistaan loppukeväällä, ja niissä huomioidaan myös allergianäkökulma, kertoo Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri  Arja Lyytikäinen. Vielä hän ei kuitenkaan kerro, miten suositukset tarkalleen ottaen muuttuvat.

-Tähän asti suosituksissa on ollut paljon kieltoja allergioiden vuoksi, mutta nyt ajatellaan, että monipuolinen ruokavalio on etu, Lyytikäinen kuvailee.

Pienelle lapselle annettu pähkinä on muistettava hienontaa kunnolla, Lyytikäinen muistuttaa. Jos lapsen tiedetään olevan allerginen pähkinälle, hänelle ei tule antaa sitä, sillä seurauksena voi olla vaarallinen allerginen reaktio.

 

Lähde: www.hs.fi/Essi Lehto 24.2.2015

 

« Takaisin