19.2.2020
Ilmasto muuttuu – mitä se tarkoittaa siitepölyallergikon kannalta?

Ilmastonmuutos vaikuttaa siitepölyihin, allergeeneihin, allergioiden ja astman esiintyvyyteen ja oireiden vakavuuteen monilla tavoilla.


19.2.2020
Luke vahvistaa ja monipuolistaa viheralan osaamistaan

Ympäristöekologian dosentti Aki Sinkkonen aloitti tutkijana Luonnonvarakeskuksessa (Luke) helmikuun alussa. Samalla Lukessa vahvistuu viheralan ja luonnon hyvinvointivaikutusten tutkimus.


11.2.2020
Mieli ohjaa paranemista – plasebo hoitaa, nosebo sairastuttaa

Lumehoito voi vastata teholtaan jopa lääkettä, kun odotat siltä apua. Sen sijaan ikävyyksien ounastelu mitätöi hyvänkin hoidon. Mistä plasebossa ja nosebossa on kyse?


7.2.2020
Akrylaattien käsittely työssä voi aiheuttaa astmaa

Astmaan sairastumista voidaan ehkäistä vaikuttamalla työolosuhteisiin ja suojautumiseen sekä akrylaattia sisältävien aineiden koostumukseen. EU ei toistaiseksi luokittele akrylaatteja astmaa aiheuttaviksi kemikaaleiksi.


28.1.2020
Tutkija toivoo loppua taistelulle mikrobeja vastaan – kiista pesuaineista kiihtyy, mutta kemikaalicocktailin syy voi olla meissä kaikissa

Sisäilmaongelmat ovat yksi syy etsiä uusia vaihtoehtoja perinteisille pesuaineille. Liika hygieenisyys voi jopa suosia homeiden kasvua.


15.1.2020
Liikenteen ja katupölyn vaikutuksia hengitysilmaan mitataan uusissa kohteissa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY selvittää uusissa kohteissa erityisesti vilkkaan liikenteen vaikutusta ilmanlaatuun. Tänä vuonna mittausasemat on siirretty Vantaalle Kehä III:n varrelle Varistoon ja Espooseen Otaniemeen Kehä I:n lähelle.


10.1.2020
Tautikirjon tarkentuminen vie kohti atooppisen ekseeman täsmähoitoja

Atooppinen ekseema on monimuotoinen sairaus, jonka ilmiasu vaihtelee potilaan iän, etnisen taustan, taudin kroonisuuden, IgE-tasojen ja ihon läpäisyestegeenien mutaatioiden mukaan (1,2). Endotyypillä tarkoitetaan fenotyypin taustalla olevia molekyylitason mekanismeja. Endotyyppien täsmentyessä myös täsmälääketiede lähestyy. Ensimmäinen biologinen lääke atooppisen ekseeman hoitoon, dupilumabi, on käytössä, ja useita muita patogeneesissä keskeisiä signalointireittejä estäviä lääkkeitä on faasien II ja III tutkimuksissa (1,3).


31.12.2019
Mikrobiomin syntymä

Ihmisen mikrobiomi on monien mikrobiyhdyskuntien kokoelma, joka syntyy jatkuvasti uudestaan tai vähintäänkin muokkautuu merkittävästi. Näin ollen sen "syntymä" on suhteellista. Mikrobiomi uusiutuu jatkuvasti, eri tavoin eri aikoina, eri paikoissa, eri olosuhteissa ja eri isännissä. Se on kuin vesivirta, joka hakee itselleen aina sopivimman uoman. Ravintoaineet ja elimistön metabolia tarjoavat mikrobeille erilaisia edellytyksiä. Joskus eteen tulee esteitä, jotka aiheuttavat radikaalimpia muutoksia. Voimakkaimmin mikrobiomia muokkaavat mikrobilääkkeet, immunosuppressio ja pH:n muutokset. Ihminen on itse pahin vihollinen omalle mikrobiomilleen, eivätkä siinä lääkärit suinkaan ole viattomimmasta päästä. Mikrobilääkkeiden syöminen, mitä vahvempana ja mitä pidempään, on tehokkain keino tuhota suoliston sisäistä elämää ja aiheuttaa häiriöitä mikrobien tasapainoon muuallakin elimistössä. Vaikka mikrobit aiheuttavat tauteja, ne toisaalta huolehtivat myös elämän jatkuvuudesta ja muuntavat kuolemaa elämäksi.


31.12.2019
Sähkötupakan höyry tekee keuhkobakteereista haitallisempia ja saa ne aiheuttamaan enemmän tulehdusta

Tarvitsemme kiireesti lisää tietoa sähkötupakoinnin pitkäaikaisvaikutuksista, jotta ihmiset voivat tehdä tietoon pohjautuvan valinnan siitä, sähkötupakoivatko he vai eivät, kirjoittavat tutkijat Deirdre Gilpin ja Michael Tunney.


17.12.2019
Sara vei allergisen vauvansa bioresonanssihoitoon – hoito-ohjeet olisivat voineet saattaa lapsen hengenvaaraan

MOT ja Spotlight tutkivat yhdessä bioresonanssihoitoa. Koehenkilöiden oikeita sairauksia bioresonanssi ei havainnut, sen sijaan heidän elimistöistään kerrottiin löytyvän esimerkiksi erilaisia sienirihmastoja tai loisia, joita tiede ei tunne.