23.6.2018
Lasten astmariskiä on mahdollista ennustaa varhaisten uloshengitysvaikeuksien avulla

Turun yliopistossa väittelevän LL Annamari Leinon väitöstutkimus osoittaa, että lasten astman ilmaantumista ja keuhkojen toiminnan kehittymistä voidaan esikouluikään mennessä ennustaa jo alle 2-vuotiaana sairastetun ensimmäisen uloshengitysvaikeuskohtauksen perusteella. Kohdentamalla ja suunnittelemalla ennaltaehkäisevät toimet oikein voidaan hidastaa astman kehittymistä.


14.6.2018
Hyönteisruoka voi aiheuttaa allergisia reaktioita

Elintarvikkeeksi tarkoitetut hyönteiset saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita. Hyönteisillä on samoja allergeeneja kuin äyriäisillä, niveljalkaisilla ja hämähäkkieläimillä. Siksi hyönteisruoka saattaa aiheuttaa allergisen reaktion henkilöillä, jotka ovat allergisia esimerkiksi pölypunkille tai katkaravulle.


7.6.2018
Vieraslajit iso uhka luonnolle ja terveydelle – kunnat haastetaan nyt mukaan torjuntaan

Allergia-, iho- ja astmaliitto ja WWF haastavat kaikki Suomen kunnat mukaan vieraslajien torjuntatalkoisiin. Haitallisilla vieraslajeilla on merkittäviä kielteisiä vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen ja ihmisten terveyteen.


5.6.2018
Mikrobiologin hämmentävä ohje: "Paras tapa" puhdistaa vauvan tutti onkin nuolla sitä

Asiantuntijan mukaan tuttia ei pitäisikään desinfioida vaan vain nuolaista.


29.5.2018
Uusi tabletti koivun, lepän ja pähkinäpensaan siitepölyallergian siedätyshoitoon – uusia lupaavia tutkimustuloksia esiteltiin eurooppalaisessa allergiakongressissa

Lääkeyhtiö ALK:n puutabletin (koivun, lepän ja pähkinäpensaan siedätyshoitoon tarkoitetun tablettihoidon) kliiniset vaikutukset ovat lupaavimpien allergiarokotteita koskevien tutkimustuloksien joukossa. Alun perin koivun siitepölyallergian siedätyshoitoon tarkoitetun tabletin on osoitettu olevan tehokas myös monien muiden puiden siitepölyn, kuten lepän ja pähkinäpensaan, aiheuttaman allergian hoitoon. Johtavat allergiatutkijat esittelivät tuloksia vaiheen III tutkimuksesta meneillään olevassa EAACI-kongressissa (Euroopan Academy of Allergy and Clinical Immunology) Münchenissä, Saksassa ensimmäistä kertaa eilen sunnuntaina.


28.5.2018
Väitös: Atooppinen ihottuma on alihoidettu kansantauti, joka voi lisätä masennuksen ja tarkkaavaisuushäiriöiden riskiä – ”Sairaus on Suomessa yleisempi kuin melkein missään muualla”

”Alihoidon taustalla voi olla muun muassa yleistynyt trendi jossa vältetään lääkkeitä ja pyritään hoitamaan iho-oireita esimerkiksi ruokavaliolla”, arvioi väitöstutkija Ville Kiiski.


28.5.2018
Tutkimus: Opettajien oireiluun kosteusvauriokohteissa ei liity mitattavia biologisia muutoksia

Helsingin yliopiston, Työterveyslaitoksen ja THL:n tutkimuksessa hyödynnettiin systeemibiologian menetelmiä rakennusten kosteusvaurioiden ja hengitystieoireiden yhteyden selvittämiseksi.


21.5.2018
Vaarallisten jättiputkien riivaama Kouvola keksi uuden aseen kasvin nitistämiseksi – muovi vaihtuu hamppuun

Hampun teho on vielä arvoitus.


21.5.2018
Lämmin kevät voi puhkaista allergian myös aikuiselle – hoitamaton nuha altistaa myös astmalle

Siitepölyallergia saattaa puhjeta yllättäen aikuisillekin, vaikka ei olisi kärsinyt oireista nuorempana. Vaara on olemassa varsinkin tämän kevään kaltaisina vuosina, jolloin siitepölyä on ilmassa erittäin runsaasti.


21.5.2018
Koivun siitepölykausi on harvinaisen vaikea – parin viikon aikana on nähty kaikki mahdolliset allergian aiheuttamat vaivat, sanoo lääkäri

Allergikoilla on nyt kaikki konstit käytössä. Oireita ovat saaneet sellaisetkin, joilla niitä ei ole ollut vuosiin.