17.10.2019
Tutkimus: Keisarileikkausten vaikutukset lasten terveyteen luultua vähäisempiä

Todennäköisyys joutua suunnittelemattomaan keisarileikkaukseen on suurimmillaan vapaapäivää edeltävän työpäivän aikana, todetaan VATT:n, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Turun yliopiston ja Pombeu Fabran yliopiston tutkijoiden tuoreessa tutkimuksessa. Laajaan suomalaiseen aineistoon pohjautuva tutkimus osoittaa keisarileikkauksen lisäävän astmariskiä. Toisin kuin aiemmin on ajateltu, keisarileikkausten vaikutukset lasten muihin terveystulemiin ovat kuitenkin vähäisiä.


10.10.2019
VR luopuu junien allergiahyteistä

VR:n mukaan allergiahyteistä luovutaan, koska täysin allergiavapaan ympäristön takaaminen ei ole mahdollista.


9.10.2019
Vauvan iholle sivellään metsäpulveria - "hyvä lika" voi suojata allergialta ja sitä tutkitaan nyt ensimmäistä kertaa ihmisellä

Luka on kuuden kuukauden ikäinen vauva Pirkanmaalta. Hän osallistuu tutkimukseen, jossa ns. hygieniahypoteesi joutuu tosielämän testiin ensimmäistä kertaa maailmassa. Hygieniahypoteesin mukaan vauvat kohtaavat liian vähän pöpöjä, minkä takia allergiat lisääntyvät. Tutkimuksessa tuodaan luonnon bakteerit, virukset ja muut mikrobit lasten iholle, jotka eivät itse pääse möyrimään metsässä.


3.10.2019
Ruokailu on tärkeä osa varhaiskasvatusta

Ruokahetket ovat tärkeä ja odotettu osa varhaiskasvatusta ja päiväkotiarkea. Syksyn ja uuden toimintakauden alussa on hyvä päivittää tiedot varhaiskasvatuksessa tarjottavasta ruoasta, ruokalistoista, ateriasisällöistä sekä ruoanvalmistuksesta.


30.9.2019
Emerade-adrenaliinikynissä havaittu toimintaongelmia

Emerade-adrenaliinikynien myyntiluvan haltija Pharma Swiss Česká republika s.r.o on keskeyttänyt valmisteen jakelun tuotevirheselvityksen vuoksi. Kynissä on ilmennyt yksittäisiä tapauksia, joissa Emerade-kynä ei ole toiminut ensimmäisellä yrityksellä. Annoksen saaminen on saattanut vaatia voimakkaamman painalluksen tai useamman yrityksen.


20.9.2019
Synnytystavalla on suuri vaikutus lapsen suolistobakteereihin – keisarileikkauksen vaikutukset pelästyttivät tutkijan

Brittitutkijat havaitsivat, että keisarileikkauksella syntyneiden lasten suolistobakteerit eroavat dramaattisesti alatiesynnytyksellä syntyneiden lasten suolistobakteereista, uutisoivat muiden muassa BBC sekä CNN. Varhainen altistuminen äidin mikrobeille saattaa toimia vastustuskyvyn koulijana ja selittää sitä, miksi keisarileikkauksella syntyneillä lapsilla on enemmän tiettyjä terveysongelmia.


19.9.2019
Tutkimus: Sikiökään ei ole turvassa ilmansaasteilta – hiukkaset todella läpäisevät istukan

Tuore belgialaistutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan ilmansaasteet läpäisevät odottavan äidin istukan, uutisoivat muiden muassa CNN sekä BBC.


16.9.2019
Teollisesti valmistetuilla nanomateriaaleilla on monenlaisia vaikutuksia immuunijärjestelmään

Tutkimuksessa materiaalit aiheuttivat hengitysteiden tulehdusta vastaavan tilan ja akuutin keuhkotulehduksen.


9.9.2019
Allergiset sairaudet lisäävät astmariskiä aikuisiässä

Mitä useampia allergisia sairauksia, sitä suurempi astman riski, kertoo suomalaistutkimus.


2.9.2019
THL: Naturen skyddar mot astma men finländarna är inomhus största delen av tiden

Forskare har identifierat olika typer av mikrober som minskar risken för astma.